Logo loading
Keresés

Mi kerüljön a bőröndbe, poggyász-szabályok


Mi kerül a bőröndbe ?

Utazás során bőröndünk az egyik legfontosabb kellékünk. Jobban kell rá vigyázni, mint bármely más tárgyra.

Mindenekelőtt nem árt tudni, hogy mely légitársaságok járatainál milyen poggyász illetve bőrönd szabályokat kell betartanunk.

Minden egyes légitársaság korlátozza a repülőgépre felvihető poggyász és bőrönd tömegét. A súlylimit légitársaságonként, és uticélonként más és más lehet, ezt a limitet a légitársaság saját maga határozza meg.

Ugyanakkor az előírtnál nagyobb súlyú bőröndöt is felvihetünk a repülőre, a légitársaság felár ellenében teljesíti óhajunkat. Általában kilogrammonként 4-5 euro közötti összeget kell ilyenkor fizetni. Két féle poggyász van, az egyik a kézipoggyász, amit fel vihetnek a repülőre, a másik a nagy poggyász, ami a feladandó csomagtérbe kerül.

Az Amazon Travel utazási iroda felhívja figyelmét, és azt tanácsolja, hogy az olyan tárgyakat, amelyre mindenképpen szüksége van (pl. gyógyszer, inzulin), azokat feltétlenül a kézipoggyászba csomagolják el, hiszen a feladott poggyászt a check -in után már csak a leszálláskor kapják újra kézhez. A check -in akár az indulás előtt 2 órával is megtörténhet, így minden fontos dolgot a kézipoggyászban ajánlott tárolni.

 

Mit szabad és kell a repülőgépre, kézipoggyászba felvinni?

  • kis mennyiségű folyadékot (max. 100 ml-es tartályban)
  • szállítható egynél több üvegcse, amennyiben ez belefér egy átlátszó műanyagzacskóba
  • a műanyagzacskó űrtartalma nem haladhatja meg az 1 litert
  • minden utas csak egy darab ilyen műanyagzacskót szállíthat
  • a műanyagzacskó újrazárható kell, hogy legyen
  • az Amazon Travel utazási iroda ajánlja, hogy a kézipoggyászba mindenképpen tegyenek el váltóruhát, fürdőruhát és fogkefét, arra az esetre, ha ne adj isten elkeveredne a nagy csomag.
  • gyógyszereket, csak és kizárólag orvosi igazolással! Olyan gyógyszereket, ami az utasnál kell, hogy legyen minden pillanatban. (pl inzulin)
  • értékeket; minden, ami értéknek minősül. Ide tartozik a videokamera, mobiltelefon, laptop, fényképezőgép, iPad, pénztárca.
  • fontosabb iratokat: személyi igazolvány, lakcím kártya, biztosítási kötvény, autóbérlés esetén jogosítvány, szállás voucher, repülőjegy.

 

Mit nem szabad a repülőgépre felvinni (nagy poggyászba kerül)?

Általánosságba azokat a tárgyakat kell a nagy poggyászba pakolni, amelyekre nincsen szüksége az utasnak a repülés folyamán.

 

Az alábbi dolgokat semmiképpen sem szabad a kézipoggyászba tenni, hanem a nagy poggyászba kerül:

- szúró és vágóeszközök (kés,villa, bicska stb.)

- spray-k és dezodorok

- tűz gyújtására alkalmas eszközök (pl. gyufa)

- akkumulátort

 

Feladható poggyászok méretei, szabályok légitársaságonként.

Wizz Air: -Szélesség: 1,499 méter

-Magasság: 1,194 méter

-Hosszúság: 1,715 méter

 

A feladott poggyász tömege nem haladhatja meg a 32 kilogrammot.

Minden feladott csomagon fel kell tűntetni az utas nevét, nevének kezdőbetűit és címét.

A babakocsit és a kerekesszéket ugyanúgy a többi poggyásszal kell feladni, és semmilyen díjat nem kell fizetni érte.

 

A feladott poggyászban tilos szállítani:

- romlott áru

- folyadék

- műtárgyak és képzőművészeti alkotások

- személyazonossági –és úti okmányok

- üzleti, magánjellegű okmányok

- készpénz, értékpapír

- ékszer, drágakő, féldrágakő, nemesfém

- számítógép, fényképezőgép, mobiltelefon, videokamera, egyszóval minden étékes elektronikus készülék.

 

Easyjet : A feladandó poggyász súlya nem haladhatja meg a 20 kg-ot. Az Easyjets légitársaságnál a súlykeret nem a csomagra, hanem az utasra vonatkozik, magyarán egy utas 20 kg összsúlyú csomagot/csomagokat szállíthat.

Amennyiben ketten utaznak, akkor a poggyász összsúlya a 40kg-ot nem haladhatja meg, de az mindegy, hogy milyen eloszlásban van ez a 40 kg. (nem kötelező 20-20 kg-ú poggyászt vinni)

Ryanair:

A feladott poggyász mérete összesen 55cm*45cm*20 cm lehet, az összsúlya pedig maximum 15 kg.

Az Amazon Travel utazási iroda tanácsolja, hogy a biztonsági ellenőrzés során a zsebeinkbe lévő fontos iratokat, tárgyakat, még az ellenőrzés előtt, tegyük bele a kézipoggyászba. Ezzel elkerülhetjük, a fontos tárgyak elvesztését, visszapakolásának elfelejtését és azt, hogy a biztonsági kapun csak többszöri próbálkozás után tudjanak átmenni.

 

Kisállatok szállítása repülőgépen :

A kisállatokat lehet az utastérben és a poggyásztérben szállítani.

Amennyiben az utastérben szeretnénk szállítani kedvencünket, rendelkeznünk kell speciális szállító ketreccel, amelynek mérete úgy van meghatározva, hogy az elférjen az ülések alatt. A ketrec és az állat együttes tömege nem haladhatja meg a 7-8 kilogrammot. Kis testű állatokat szállíthatunk, mint például macskákat és kutyákat, magyarán házi kedvenceket. A repülőjegy megvásárlásakor jeleznünk kell, hogy kisállattal kívánunk repülni, meg kell adnunk a ketrec pontos, három dimenziós méretét, a kisállat fajtáját. Az állatok díjszámítása súlyaik alapján történik, úgy, mint a poggyász esetében, ahány kilogramm az állat, annyi kilogramm plusz súlyt kell kifizetni. Ez, mint már említettük, minden légitársaság esetében más és más.

A légitársaság ugyanakkor el is utasíthatja kérelmüket, amennyiben kisállatot szeretnének a gépre vinni. Ez akkor történhet meg, ha a gépre már előre jelezték, hogy két kutyát már visznek, ön meg éppen egy macskát szeretne felvinni, hiszen a légitársaságok kikötik, hogy egyszerre csak két darab, ugyanolyan típusból való állat tartózkodhat a gépen.

Az Amazon Travel utazási iroda azt javasolja, hogy addig ne vegyék meg jegyüket, amíg a légitársaság nem igazolja vissza az állat szállítására vonatkozó kérésüket.