Logo loading
Keresés

Mexikó


Általános információk:

A Mexikói Egyesült Államok, azaz: Mexikó az észak-amerikai kontinens déli részén elterülő ország. Államformája képviseleti, demokratikus és szövetségi köztársaság. A Föld legnépesebb spanyol nyelvű országa, a legészakabbra és legnyugatabbra fekvő állam Latin- Amerikában.

 

Fővárosa: Mexikóváros

Népessége: kb. 122,3 millió lakos

Pénzneme: mexikói peso

Legnépesebb települései: Mexikóváros (Ciudad de México), Ecatepec de Morelos, Guadalajara, Puebla de Zaragoza, Ciudad Juárez, Tijuana, León, Zapopan, Monterrey, Nezahualcóyotl

Lakossága 60%-ban mesztic (félvér: fehér és indián keverék), indián 30% (nahua, maja, zapoték stb.), fehér (spanyol, európai) 9%, fekete 1%. A hivatalos –(valamint a mindennapi érintkezésben, közigazgatásban és a médiában használt) nyelv a spanyol; a mexikói spanyol nyelvjárást tartják a legközelebb állónak a művelt általános nyelvhez.

A főként gyakorolt vallás a római katolikus (a lakosság mintegy 88%-a), 6% pedig protestáns. További kisebb vallási csoportok a presbiteriánus, Jehova tanúi, a hetednapi adventisták, a mormonok, az evangélikusok, a metodisták, a baptisták és anglikán, de kisebb létszámban egyéb világvallás is megjelenik.

Utazásra leginkább alkalmas időszak, klíma:
Október végétől májusig ajánlott ideutazni, a nyarak nagyon melegek. Mexikó éghajlatát a terület földrajzi elhelyezkedése határozza meg. A két óceán partján és azok közelében - leszámítva a Csendes-óceán északnyugati partvidékét, amely félsivatagos terület - trópusi az éghajlat, száraz (október-május) és esős évszakkal (május-október). A karibi partvidéken nagyjából az esős évszakkal esik egybe a hurrikánszezon. Az ország belsejében lévő hegyvidéken és fennsíkon mérsékelt az éghajlat, amely Mexikóvárostól északnyugat felé haladva fokozatosan sztyeppés, félsivatagos területté alakul át az ottani klimatikus viszonyok következtében. Chihuahua, Coahuila, Durango és Zacatecas államok tengertől távoli, hegyvidéki vagy sivatagi tájain a fagy sem, sőt a fagypontalatti -10, -15 fok sem ritka a téli hónapokban.

 

Beutazási feltételek:  

Magyar állampolgár a kiindulási országtól függetlenül, turizmus, tranzitálás, valamint üzleti tárgyalás céljából 180 napig vízum nélkül léphet be, és tartózkodhat Mexikóban. A belépéskor a migrációs hatóságok formanyomtatványt töltetnek ki a beutazóval.

Az első 180 napos, vízummentes turista-tartózkodás tetszőleges időpontban megszakítható, és az országból történt igazolt kilépés (azaz, a határon történt ki- és újabb beléptetéskor, a bepecsételés) után, ismét kezdődhet egy újabb 180 napos időszak. Ennél több, azaz kétszeri, turista-tartózkodásra jogosító, összesen, max. 360 napos tartózkodásnál többre nem nyújt lehetőségét az új mexikói szabályozás.

Fontosabb tudnivalók Mexikóról a beutazások kapcsán

Az érkezésnél kapott bevándorlási űrlapon a magyar turisták részére 180 napos tartózkodás engedélyezett (figyelni kell azonban a reptéri alkalmazott – aki az útlevél vizsgálatát végzi - bejegyzésére, hogy ebben ne legyen tévedés, vagyis a 180 nap kerüljön beírásra). Fenti rendelkezésnek természetesen csak akkor lehet érvényt szereztetni, ha az útlevél érvényessége a 180 napot meghaladja. Ilyen esetekben is megtörténhet a belépés, de az engedélyt rövidebb időszakra határozzák meg.

Mexikóba tilos az élelmiszerek (mindenekelőtt a húskészítmények és a tejtermékek) behozatala. A repülőn vámnyilatkozatot kell kitölteni, melyet a zárt zónából történő kilépéskor át kell adni a vámügyi tisztviselőnek. Az ellenőrzés szúrópróbaszerűen történik: meg kell nyomni egy gombot, és amennyiben piros fény gyullad ki, a csomagot átvilágítják, illetve kinyittatják. Szintén a repülőn osztják ki kitöltés végett az Országos Idegenrendészeti Hivatal (Instituto Nacional de Migración, INM) formanyomtatványát, melyet az idegenrendészeti tisztviselőnek kell átadni, aki azt lepecsételi és visszaadja. A nyomtatványt gondosan meg kell őrizni, mert az országból történő kilépéskor a repülőjegy kezelésnél azt vissza kell adni. Ellenkező esetben csak büntetés kifizetése után kaphatjuk meg a beszállókártyát az utazásunkhoz.

 

Yucatán- félsziget

Ritkán található olyan sok kulturális és szabadidős program ilyen közel egymáshoz, mint a Yucatan- félszigeten. Amellett, hogy a „Maják földjé”-n található világhírű romok és az egyedülálló trópusi esőerdős táj a déli hegyvidéken elbűvöl minket, a száraz északi országrészben szavannákkal találkozhatunk. A Maja Riviéra nem kevésbé híres 130 km, Cancun és Tulum között hosszan elnyúló fantasztikus strandjairól is.

Aktív pihenés:

A búvárkodás szempontjából a Cozumel sziget közelében fekvő Palancar- zátony különösen népszerű, már Jacques Cousteau kapitány is bemutatta az itt látható víz alatti világot. A helyi növény- és állatvilág mellett a kalandvágyó békatalpas turistákat a part menti mélységben fekvő hajóroncsok is vonzzák.

Akit nem vonz a tenger állat- és növényvilága, de aktívan szeretné tölteni pihenését, az sem fog unatkozni:
a hosszú, homokos lapos strandok ideális terepei a kocogásnak. Fedezze fel a magasból siklóernyővel a lenyűgöző félszigetet, vagy akár közlekedjen lóháton! Mexikóban széles körben gyakorolhatóak a különféle extrém szárazföldi és vízi sportok. A tengerparti üdülőhelyeken lehetőség van jetski bérlésre (általában semmilyen igazolvány nem szükséges hozzá), vízisíelésre, búvárkodásra. A szárazföldön pedig igen elterjedt a quadok bérlése is.

 

Playa del Carmen

Playa del Carmen városa Délkelet-Mexikóban a keleti parton található, a Yucatan- félszigeten. Az innen mintegy 80 km-re északra, félsziget felső részén fekszik a jól ismert üdülőhely, Cancun. Mexikó fővárosa: Mexico City mintegy 1200 kilométerre nyugatra található.

Strandok:
A Playa del Carmen egy gyönyörű fehér homokos tengerparton fekszik, ahol gyakran láthatóak pelikánok is. Karibi báj jellemzi. Más kiváló strandok találhatók mintegy 40 km-re délre Tulumban is.

Rendezvények / Fesztiválok
Február / március: karnevál Mexikó minden városában.
Szeptember 15-16: Fesztivál emlékére megnyitása a mexikói függetlenségi háború emlékére rendezett fesztivál megnyitása
November 1-2: fesztivál a halottak emlékére

Látnivalók a környéken

Tulum: lenyűgöző maja romvárosok, ez az egyetlen maja rendszer, amely a tengerre épül, mintegy 30 km-re-délre fekszik