Logo loading
Keresés

Görögország Utazási Információ


Görög Köztársaság
Ελληνική Δημοκρατία

Nemzeti mottó: Ελευθερία ή θάνατος
(magyar fordításban „Szabadság vagy halál!”)

Himnusz: Ύμνος εις την Ελευθερίαν

Főváros
Athén (Αθήνα)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9a/Erioll_world.svg/18px-Erioll_world.svg.pngé. sz. 37° 58′ 45″, k. h. 23° 23′ 0″37.9791666667,

Államforma
parlamentális köztársaság

- Köztársasági elnök
Karolosz Papuliasz

- Miniszterelnök
Jórgosz Papandréu

Hivatalos nyelv
görög

Beszélt nyelvek
angol, francia

Alapítás
- Első ismert görög civilizáció
- Függetlenség az Oszmán
Birodalomtól
- Függetlenség elismerése 1829

Csatlakozás az EU-hoz 1981. január 1.

Terület
- Összes
131 990 km² (96.)

- Víz (%)
0,87

Népesség
- 2005-ös évi becslés
11 244 118 (74.)

- 2001-es évi népszámlálás
10 964 020

- Népsűrűség
84 fő/km²

GDP
2008 (forrás:IMF)
- Összes
357,549 milliárd USD (27.)
PPP: 261,018 milliárd

- Egy főre jutó
32 004 USD (27.)
PPP: 23 518

HDI (2007)
0,942 (25.) – magas

Pénznem
Euró (EUR)

Időzóna
EET (UTC+2)

- Nyári időszámítás
EEST (UTC+3)

Internet TLD
.gr

Nemzetközi gépkocsijel
GR

Hívószám
+30

Görögország (görögül |Ελλάδα, El'ada, IPA: [ɛl’aða], vagy Ελλάς, El’asz, [ɛl'as]), hivatalos nevén a Görög Köztársaság [Ελληνική Δημοκρατία (Elinik’i Dimokrat’ia)],[1]ország Európa délkeleti részén, a Balkán-félsziget déli végén. Északon Albániával Macedóniával és Bugáriával, keleten pedig Törökországgal határos. A kontinentális Görögország keleti és déli partjait az Égei-tenger, míg nyugati partjait a Jón-tenger mossa. Mindkettő a Földközi-tenger keleti medencéjének része, mely sok szigetnek ad helyet.

Görögország Európa, Ázsia és Afrika találkozásánál fekszik. Itt megtalálhatóak mind az ókori Görögország, a Római Birodalom, a Bizánci Birodalom[2] valamint a török uralom négy évszázadának emlékei.[3] Görögország a demokrácia,[4] a nyugati filozófia,[5] az olimpiai játékok, a nyugati irodalom, a történettudomány, a politikatudomány, a nagyobb tudományok és a matematika alapjainak és a nyugati dráma bölcsője[6] Utóbbinak mind a tragédia, mind a komédia ága itt kezdett kifejlődni.

Görögország fejlett ország, mely 1981 óta tagja az Európai Uniónak,[7]2001 óta az Európai Gazdasági és Monetáris Uniónak, 1952 óta a NATO-nak, 1961 óta a OECD-nek,[8]1995 óta a Nyugat-európai Uniónak, 2005 óta pedig az Európai Űrügynökségnek.[9] Az ország fővárosa Athén, nagyobb városai közé tartozik Thesszaloniki, Pátra, Iráklio, Vólosz, Joánnina, Lárisza és Kavála.

Fekvése, határai:

Északról Bulgária, Macedónia és Albánia határolja, keletről Törökország és az Égei-tenger, nyugatról és délről pedig a Jón-tenger és a Földközi-tenger. Legnyugatibb pontja: Korfu (Κέρκυρα: K'erkira / Kerkyra[10]), legdélebbi Kréta (Κρήτη: Kr'iti / Crete), legkeletibb Kasztel’orizo szigete (Καστελλόριζο). Erősen tagolt partvonal jellemzi, partvidéke 15.000 km hosszú. Dél felé a part egyre inkább csipkéződik, a szárazföld parthossza 4 000 km. Csak 107 000 km2 az összefüggő szárazföld, 25 000 km2 sziget.

Földrajz, Domborzat:

Műholdfelvétel Görögországról és a környező területekről

· Szárazföldi részei: a Balkán-félsziget és a Peloponnészoszi-félsziget. Peloponésszoszt 6 km széles és 79 m magas földszoros választja el a szárazföldtől. A Korinthoszi-csatorna tette önálló szigetté.

· Szigetvilága: 1300 szigete van, ebből 170 lakott.

· Tengerei:

o Jón-tenger: a Földközi-tenger legmélyebb medencéje. Szigetei a Dinári-hegység külső övezetének tengerbe süllyedt hegyláncai, a

o Jón szigetek: Korfu, Lefkasz, Kefalónia, Zakinthosz.

o Égei-tenger: a Földközi-tenger sekély beltengere, medencéje a jégkorszakban süllyedt le, csak dél felé nyitott. Sótartalma max. 39‰. Nagyrészt itt csoportosulnak a szigetek:

o Szporádok: Alonniszosz, Szkiathosz, Szkopalesz, Szkírosz

o Északkelet-égei szigetek (part menti szigetek): Évia, Szalamisz, Thasszosz, Szamothraki, Limnosz, Leszbosz, Kiosz, Szamosz

o Szaróni szigetek: Ejina, Idra, Pórosz, Szpetszész

o Kükládok: Mikonosz, Délosz, Párosz, Thira (=Szantorini), Sifnos

o Dodekanéz szigetek: Ródosz, Kosz, Patmosz, Asztipalea, Kalimnosz, Karpathosz, Kaszosz, Lerosz, Niszirosz, Szimi, Tilosz, Kastelorizo

o Kréta

· Hegyláncai: kb. 2/3 részt hegyek borítják Görögországot, 1500–2000 m magas, kopár, karsztos. Négy alapvetően másfelépítésű láncból áll:

o Pindosz: a Balkán közepén, a legnagyobb tömegű görög hegység, a Dinári-hegységhez csatlakozik, leggyakoribb kövezete a krétakori mészkő,

o Makedón Masszívum – a keleti oldalon fekszik, legmagasabb pontja az Olümposz (Olympos) 2917 m. Hozzá tartozik a Attika félszigete. 2.000 m – nél magasabb hegyei: a Pindosz, a Parnasszosz, a Peloponnészosz és a Taigethosz.

· Medencéi: feltöltődéssel keletkezett termékeny síkságok a hegyek között. Legnagyobbak a Thrákiai - medence, a Thesszáliai-medence, az Epiruszi-medence és a Szaloniki-medence.

· Görögországban sok a földrengés: Thira (Santorini) szigete vulkánosság nyomán alakult ki. Másutt jellegzetesek az ásványvízfeltörések, gőz- és gázszivárgások. Az ország területén a mészkőhegyek miatt sok a barlang, számuk kb. 7500-ra tehető.

Vízrajz:
· Folyói: Az országnak nincsenek nagy folyói, a legtöbb már rövid szakasz után mély szakadékokon át a tengerbe torkollik. Nyáron sok folyómeder kiszárad, nem hajózhatók. Fő folyója a Piniosz, nagyobbak még az Évrosz, a Sztrimonasz, az Axiosz és az Aliakmon.

· Tavai: Legnagyobbak a Prespa-tó, a Trihonis-tó, a Volvi-tó, a Vegoritida-tó és a Korónia-tó.

Éghajlat:
· A partvidék éghajlata általában mediterrán. A zárt medencékben szárazföldi jellegűvé válik a klíma. Az országban általában rendkívül tiszta a levegő és száraz. Sok a napsütés (300 nap/év, 3000 óra). A csapadék mennyisége nyugatról kelet felé egyre csökken.

Növény- és állatvilág:
· Görögországban kevés az erdő, sok az örökzöld cserjés, bükk, tölgy, pálma. Jellemző export termények: narancs, citrom, szőlő, olajbogyó, dohány.

Nemzeti parkok:
Görögországban tíz, a nemzetközi szabványoknak megfelelő nemzeti park van:. Összes területük 68 732 hektár.

· Ainosz-hegy Nemzeti Park

· Vikosz Aoosz Nemzeti Park

· Szamariá-szurdok Nemzeti Park

· Oeta-hegy Nemzeti Park

· Olümposz Nemzeti Park

· Parnasszosz Nemzeti Park

· Parnitha-hegy Nemzeti Park

· Szounion-fok Nemzeti Park

· Pindosz Nemzeti Park

· Preszpa-tó Nemzeti Park

A fentieken kívül van még két tengeri nemzeti park is:

· Zakinthosz Tengeri Nemzeti Park

· Alonisszosz Tengeri Nemzeti Park

Természeti világörökség:

Az UNESCO világörökség listájára természeti értékei miatt is felvett tájak:

· Athosz-hegy - kolostorok csodálatos természeti környezetben

· Meteorák - kolostorok olyan sziklákon, amelyek magukban is roppant különlegesek

Történelem:
A Balkán-félsziget déli részén fekvő Görögország kellemes éghajlatú területén már a bronzkortól egész Európa fejlődését meghatározó kultúrák alakultak ki. A virágzó hellén Birodalmat az egyre erősödő Róma hódította meg az i. e. 146-ban. A Római Birodalom kettéválása után a 15. századig a Bizánci Császárság része volt, a Balkánon előrenyomuló török hódítás áldozatául esett, és az Oszmán Birodalom uralma alá került. A négy évszázados elnyomás után a görög szabadságharcban kilenc év alatt (1821–1830) sikerült elérni az ország függetlenségét. A londoni szerződés 1830. február 8-án ismerte el a Görög Királyság szuverenitását. Az ország 1924 és 1935 között köztársaság volt, 1936-tól pedig katonai diktatúra volt, amelyet 1941-ben a német megszállás követett. A felszabadult országban 1944-ben visszaállították a monarchiát, majd 1946 és 1949 között polgárháború dúlt. A hadsereg jobboldali elemei 1967-ben puccsal átvették a hatalmat, a király (II. Konstantin) külföldre menekült. Az országot köztársasággá nyilvánították, és 1973-ban népszavazás által a királyt megfosztották trónjától. Az ún. ezredesek rendszere 1974-ben bukott meg a ciprusi válság miatt, ekkor újabb népszavazáson a lakosság többsége a köztársaság fenntartása mellett döntött.

1981-ben elsősorban az ország politikai stabilitásának erősítése miatt vették fel az Európai Unióba.

Alkotmány, államforma:
Parlamentáris köztársaság az 1975-ben írt, majd 1986-ban módosított alkotmány szerint. Az államfő a fegyveres erők parancsnoka, a miniszterelnök és a miniszterek kinevezője.

Közigazgatási felosztás:
Az országot 13 régióra (περιφέρεια [periféria][10]) és egy autonóm államra (αυτόνομη πολιτεία [aftónomi politía])* osztották (zárójelben a székhely szerepel):

* Athosz-hegyi Köztársaság autonóm szerzetesi köztársaság (Kariész)
* Attika (Athén)
* Dél-Égei-szigetek (Ermúpolisz)
* Epirusz (Joánina)
* Észak-Égei-szigetek (Mitilíni)
* Jón-szigetek (Korfu)
* Kelet-Makedónia és Thrákia (Komotiní)
* Közép-Görögország (Lamía)
* Közép-Makedónia (Szaloniki)
* Kréta (Heraklion)
* Nyugat-Görögország (Pátra)
* Nyugat-Makedónia (Kozáni)
* Peloponnészosz (Tripoli)
* Thesszália (Lárisza)

A régió alatti egység Görögországban a prefektúra (nomosz, többes számban nomoi). Az ország 54 prefektúrára oszlik.

Politikai pártok:
Legfontosabb pártjai az 1970-es években alakultak meg vagy újjá.
· Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASOK) – baloldali párt
· Új Demokrácia (Nea Dimokratia - N.D.)– konzervatív liberális néppárt
· Görög Kommunista Párt (K.K.E.)
· Synaspismos (SYN- a 2007-es választásokon Syriza)- balközép-szoc.dem párt
· LAOS - szélső jobboldali populista párt

A két párt egymást váltja a kormányzásban.

Védelmi rendszer:
Katonai költségvetés: 7,081 milliárd USD, a GDP 3,1%-a 2005-ben. Teljes személyi állomány: 177 600 fő, ebből 98 321 fő sorozott, (5520 nő) (2005-ben 109 000 fő). Szolgálati idő: 12-16 hónap.

Az Amazon Travel Utazási Iroda szívesen ajánlja úti célnak Görögországot.

* Görögország fővárosa Athén.
* A görög állampolgárok hivatalos nyelve a görög, de beszélnek franciául és angolul is.
* A lakosság száma 11 295 002 fő.
* Az ország területe 131 990 km².
* Görögországnak két nagy szárazföldi egysége van: Balkán-félsziget és Peloponészoszi-félsziget.
* Az ország 1700 szigettel büszkélkedik. Az Amazon Travel Utazási Iroda örömmel ajánlja néhány keresett szigetet, melyek a következők: Rodosz, Santorini, Kréta, Korfu, Zakynthos és Kos. Ezen desztinációkról a honlapunkon – www.amazonnet.hu – is tájékozódhat a kedves Utas.
* Görögország két tengerrel büszkélkedik: Jón-tengerrel és az Égei-tengerrel.
* Az ország jelentős folyója a Piniosz.
* Az Amazon Travel Utazási Iroda utasai főképp a tenger nyújtotta csodálatos élmények és az ókori Hellasz látnivalói miatt keresik fel Görögországot.
* Az Amazon Travel Utazási Iroda a kedves Utasok figyelmébe ajánlja az ország világörökségeit, példának okáért érdemes megnézni Délosz-szigetét, Materollákat, Akropoliszt Athénban és Rodoszt is.
* Ha Görögországban járunk mindenképp érdemes megkóstolni a tzatzikit, gyrost, görög joghurtot, baklavát, mezedeszt, bifitekit, töltött szőlőlevelet, padlizsánpürét, juhsajtot muszakát, kakaviát, pitát, paraszt salátát (görög saláta), polipot és a lukumadeszt.