Logo loading
Keresés

Beutazási- és vámszabályok


Beutazási szabályok

 

Egyesült Államok

Az Egyesült Államokba 2008 óta vízummentesen is be lehet utazni, ha az utas teljesíti az alábbi feltételeket:

 • beutazásának célja üzleti, turizmus vagy látogatási
 • rendelkezik a kint tartózkodás időtartama alatt érvényes autóbiztosítással
 • tartózkodási ideje nem haladja meg a 90 napot
 • rendelkezik érvényes, 2006. augusztus 28.-a után kiállított útlevéllel (elektronikus, biometrikus)
 • rendelkezik az Egyesül Államokból való haza út napját még legalább 6 hónapot meghaladó útlevéllel
 • rendelkezik érvényes, állandó tartózkodási helyükre vissza, illetve továbbutazásra szolgáló menetjeggyel ( az elektronikusan váltott jegyeket kötelezően ki kell nyomtatni, és szükség esetén be kell mutatni
 • rendelkezik érvényes, az Elektronikus Beutazás –engedélyeztetési Rendszerben kiállított beutazási engedéllyel
 • szükség esetén igazolni tudják tartózkodási helyüket az Egyesült Államokban. Ugyanakkor igazolni kell tartózkodásuk anyagi fedezetét is. (Meghívólevél, Szállásfoglalás)

 

Vízum –igénylés kötelező amennyiben:

 • a tartózkodás tervezett hossza meghaladja a 90 napot
 • utazás célja tanulmányi, vagy munkavállalói
 • újságírók, és filmforgató szándékkal utaznak az Államokba
 • régi (két útlevéllel) rendelkeznek
 • az ESTA rendszeren keresztül elutasító választ kapnak

 

ESTA: Vízummentesség kérelmi ügynökség, ESTA kötésekor egy online kérdőívet kell kitölteni, amelyet az utazás megkezdése előtt bármikor megköthetnek, legkésőbb az utazás napja előtt 72 órával.

 

 

Hollandia

Az EU tagállamainak tagjainak az utasai személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel szabadon utazhatnak Hollandiába.

 

Vámszabályok beutazásnál

Mindenféle személyes tárgyat bátran bevihetünk Hollandiába, a dohányárura és az alkoholra azonban mennyiségi korlátozás van érvényben. Ahhoz, hogy az utas lőfegyvert vigyen be, és régiséget vigyen ki az országból, külön engedélyt kell kérni.

A kedves utasaink vihetnek be különféle ajándéktárgyat is Hollandia országába vámmentesen, de az Amazon Travel utazási iroda felhívja figyelmüket, hogy csak 170 euró értékig. Az alábbi bevitt termékekre a következő szabályok érvényesek, vámmentesek:

 • húsáru

 

2 kg-ig

 • olaj –tejtermék, csokoládé

1-1 kg-ig

 • bor, sör

1-1 liter -ig

 • kávé

20 dkg –ig

 • cigaretta

250 db –ig

 • szivar

50 db –ig

 • dohány

25 dkg-ig

 

Kuba

Magyar állampolgároknak nincs szükségük vízumra, de egy úgynevezett Turista kártya kiváltása kötelező. Ez a nagykövetségen kérhető, csupán az útlevélben szereplő pontos név és a születési dátum megadása szükséges. Igény esetén utazási irodánk is be tudja szerezni a belépéshez szükséges Turista kártyát. Ahogy a világ legtöbb országában, így Kubában is érvényes az a szabály, hogy az útlevélnek legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie, a viszonyítási dátum az utas haza utazásának a napja.

Vámszabályok beutazásnál:

Az országba vámmentesen bevihető az utazó saját ruházata, valamint a nyaraláshoz szükséges használati tárgyai (fényképezőgép, hangszer, rádió, laptop, horgászbot, búvárfelszerelés, kerékpár). Ezen felül 10 kg gyógyszer, 2 üveg szeszesital, 1 karton cigaretta.100%-os vámot kell fizetni szinte minden másért (pl.: műszaki cikkek, művészeti alkotások, ajándékok 250 Euró feletti értékben), amit a vámon állapítanak meg. Szigorúan tilos az országba bevinni fegyvert, kábítószert, pornográf képeket, szexuális eszközöket, navigációs műszereket, élelmiszeripari termékeket (kivétel konzerv és szárított élelmiszer)! 10 000 Dollárnál magasabb készpénzösszeg bevitele az országba bejelentési kötelezettség alá tartozik, melyet beutazáskor, a vámon kell megtenni.

 

Mexikó

Magyar állampolgárok turista célú beutazása vízummentes. Beutazás egyetlen feltétele, hogy az útlevél a beutazás napjától számítva, legalább hat hónapig érvényes legyen. Az utazás során, még a repülőgép fedélzetén azonban egy adatlapot kell kitölteni, egyfajta vízumhelyettesítő űrlap. Ezt az útlevél-ellenőrzéskor kell átadni a helyi határőrnek. Mexikóba tilos az élelmiszerek bevitele, így nem érdemes ilyeneket csomagolni a poggyászba, ezeket ugyanis a határon elkobozhatják.

Mexikó nemzeti valutája a mexikói peso, kódja MXN. Az országban sok helyen elfogadják az amerikai dollárt is, de szerencsésebb, ha érkezés után eurót vagy amerikai dollárt átváltjuk helyi pénzre. Egy euróért megközelítőleg 17 mexikói pesót adnak, egy amerikai dollárért 12 helyi pénzt kaphat. A pénzváltás előtt érdemes megnézni néhány pénzváltó aktuális árfolyamát, hogy a lehető legkedvezőbb áron vásárolja meg a helyi fizetőeszközt. A szállodákban is van pénzváltó, ám ezek gyakran előnytelen árfolyammal dolgoznak, így ezt érdemes kerülni. Sok helyen elfogadják a bankkártyát is, így ezzel is könnyen fizethet, de pénzfelvételre nem ajánlott a bankkártya, mert a magyarországi bankok többsége nagyon magas illetéket számol fel a külföldi készpénzfelvételért.

 

Törökország

Beutazással kapcsolatos hasznos információk Törökországba: Törökország hivatalos pénzneme a török líra (YTL), de az EUR és az USD mindenhol elfogadott. Törökországba bevihető helyi és külföldi valuta nem korlátozott, de nagyobb készpénz bevitele esetén írásos nyilatkozattétel javasolt. A legtöbb nemzetközi hitelkártyát elfogadják a nagyvárosokban és az üdülőhelyeken, a kisebb településeken készpénz használata javasolt Törökországban.

 

Vámszabályok Törökországba: 5 000 dollárnak megfelelő külföldi vagy helyi valuta vihető ki. A személyes használatra szolgáló tárgyak vámmentesen bevihetők: gyógyszer, egy fényképezőgép, egy videokamera, 200 db cigaretta, 50 db szivar, 200 g dohány, 1 liter alkohol, 5 tekercs film, 1,5 kg kávé, 1 kg édesség, 5 üveg (max. 120 ml) parfüm, valamint 250 EURO-t nem meghaladó értékű ajándéktárgy. Az ennél értékesebb tárgyak jegyzékét a tulajdonos útlevelébe bevezetik, majd kilépéskor ellenőrzik azok meglétét. A későbbi félreértéseket elkerülve kérjük, hogy értéktárgyait beviteli nyilatkozatban rögzítsék mielőtt elutaznának Törökországba.

 

Spanyolország

Az EU és az EGT tagállamok állampolgárainak érvényes útlevéllel, illetve személyazonosságot igazoló dokumentummal joga van bármely más EU tagállam területére lépni. Azon harmadik országbeli családtagok, akiknek vízumra van szükségük a spanyolországi beutazáshoz, azt az utazás megkezdése előtt kötelesek beszerezni a lakhelyük szerinti spanyol nagykövetségen vagy konzulátuson.

Az uniós polgárok útlevelét, illetve személyi igazolványát belépéskor a határőr nem pecsételheti le, nem kérheti a tartózkodáshoz szükséges anyagi feltételek igazolását, és nem tehetnek fel kérdéseket, a tartózkodás célját, illetve hosszát illetően. A határőr a belépéskor használt dokumentumok érvényességét és a belépő személyazonosságát ellenőrizheti. Egy uniós polgár beutazását csak közegészségügyi, közbiztonsági okokra hivatkozva lehet megtagadni.

 

Vámszabályok

Mivel Spanyolország az EU belpiacához tartozik, az EU tagországokból utazóknak nem kell a határon vámot fizetniük. Mindegy, hogy valaki repülővel, autóval vagy autóbusszal utazik Spanyolországba, csak kivételes esetben találkozna vámellenőrzéssel. Ha valaki azokból az országokból utazik be, amelyek nem tartoznak az EU-hoz (pl.: Svájc), természetesen azokra érvényesek a határok és a vámellenőrzések.

Az anyagi fedezet megléte mellett - általában a bankkártya felmutatása nem elég - kérhetik a visszautazásra szóló érvényes menetjegyet. 6000 euró vihető ki és be szabadon, ennél nagyobb összegről igazolást kell kérni. Hosszabb távú tartózkodás, vagy munkavállalás, jövedelemszerzés céljából magyar állampolgár csak előzetesen beszerzett, megfelelő (előzetesen megkötött munkaszerződésre kiváltott munkavállalási) vízum birtokában utazhat be.

 

Olaszország

Az európai uniós tagállamok tagjai 3 hónapig tartózkodhatnak más uniós országokban, ez alól Olaszország sem kivétel, természetesen érvényes személyigazolvánnyal vagy útlevéllel.

 

Vámszabályok

1999 óta megszűnt az EU -n belüli vám és adómentességi kedvezmények, azonban ezzel egyidejűleg bevezettek egy felső határt, hogy mit és mennyit lehet bevinni az Európai –Unió országaiba, így Olaszországba is.

 

A következő határok lettek megszabva, ezek mind vámmentesek:

 • cigaretta

800 szál

 • szivar

200 szál

 • szivarka

400 szál

 • pipadohány

1 kg

 • égetett szesz

1 liter

 • bor

90 liter

 • sör

100 liter

 

Más ország állampolgáraira szigorúbb szabályok vonatkoznak, ezek a következők:

 • cigaretta

400 szál

 • szivar

100 szál

 • szivarka

200 szál

 • pipadohány

500 g

 • égetett szesz

1 liter

 • bor

2 liter

 • parfüm

50 gramm

 

Németország

Az Európai Unióhoz történő csatlakozás napjától a közösségi jog szerint a magyar állampolgárok is élvezhetik a személyek szabad mozgása alapszabadságának fontos részjogosítványát, a személyazonossági igazolvánnyal történő utazást.

 

Portugália

Uniós polgárok érvényes útlevél vagy személyi igazolvány birtokában beléphetnek, és három hónapig "szabadon", azaz bejelentési kötelezettség nélkül tartózkodhatnak Portugáliában.


Az EU/EGT tagállamok állampolgárainak három hónapot meghaladó tartózkodás esetén regisztráltatniuk kell magukat a jövőbeni lakóhely szerint illetékes portugál önkormányzatnál (Câmara Municipal/Município) vagy Bevándorlási Hivatalnál (SEF). A regisztrációt a három hónap leteltét követően 30 napon belül mindenképpen el kell indítani.
A regisztrációs igazolást 5 évre, vagy a tartózkodás időtartamára állítják ki, amennyiben az rövidebb, mint 5 év.

 

Vámszabályok

Ha az utas Portugáliában megfizette a helyi adót, abban az esetben nincs semmiféle korlátozás az EU egyik tagállamából egy másikba való áruátvitellel kapcsolatban.

A forgalmi adót a nem EU –lakosok visszaigényelhetik, ha tartózkodási idejük a 180 napot nem haladja meg, ehhez egy úgynevezett Isencao de IVA –nyomtatványra van szükség, vagy egy három példányos számla, amelyen fel van tüntetve az utas személyazonossága, az árut és az árumennyiséget. Ezeket a dokumentumokat mind-mind át kell nyújtani vámolásnál.

 

A vámmentesség csak a dohányárukra, az illatszerekre és az alkoholra vonatkozik.

 

Görögország

Görögországba érvényes úti okmányokkal (útlevél, személyi

igazolvány) szabadon utazhatnak, vízummentesen.

90 napot lehet mindenféle engedély nélkül Görögországban tartózkodni.

 

Vámszabályok

A magyar árukat vámmentesen lehet értékesíteni Görögországban, az Unió belső piaci szabályozása szerint. A magyar exportőr termékeit a görög partner áfamentesen értékesíti, amit az importőr egyes termékek estében jövedéki adóval terhelve árusít tovább a belföldi partnereinek.

 

Bulgária

A magyar állampolgárok vízummentesen tartózkodhatnak Bulgária területén 90 napig, csak turisztikai céllal.

 

Vámszabályok

Nemzetközi tilalmi és korlátozó rendelkezések vannak érvényben Bulgáriában.

 

Ausztria

Érvényes úti okámányokkal (személyi igazolvány, útlevéllel) vízummentesen be lehet utazni.

 

Vámszabályok

A magán célra személyes használatra bevitt alkohol és dohányáru vámmentesen bevihető.

 

Mennyiségi határok:

 • cigaretta

800db

 • szivar

200db

 • szivarka

400 db (3gramm darabonként)

 • dohány

1kg

 

Ciprus

Érvényes személyazonossági igazolvánnyal szabadon utazhatnak kedves utasaink Ciprusba. A személyi igazolvány lehet ideiglenes is, azt is elfogadják

 

Vámszabályok

Magyar állampolgárok érvényes úti okmányokkal (személyi igazolvány, útlevél) vízummentesen átmehetnek a ciprusi vámon.

Munkavállalásra nem kell előzetes engedélyt kérni. Megélhetési feltételek és egészségügyi biztosítás birtokában tartózkodási engedély nélkül, 90 napig lehet Ciprusban tartózkodni.

 

Csehország

Magyar állampolgárok érvényes úti okmánnyal (személyi igazolvány, útlevél) vízummentesen utazhatnak Csehországba.

 

Vámszabályok

A vám átlépésekor, ha kocsival utazunk,a kötelező felelősségbiztosítást igazoló zöld kártyát kell felmutatni az országba belépéskor.

 

Dominikai Köztársaság

Érvényes útlevéllel lehet a Dominikai Köztársaságba beutazni. Az útlevélnek a visszautazás napját követő 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

 

Vámszabályok

5000 dollárnak megfelelő valuta vihető ki. A személyes használatra alkalmas tárgyak vámmentesen vihetők be az országba.

 

Franciaország

Munkavállalás továbbra is engedélyhez kötött, magyar állampolgár tartózkodási engedély nélkül 90 napig tartózkodhat Franciaországban.

 

Vámszabályok

Érvényes úti okmányokkal (személyi igazolvány, útlevél) vízummentesen, szabadon utazhatnak Franciaországba.

 

Egyiptom

Egyiptomba való utazásukhoz rendelkezniük kell vízummal, a vízumhoz érvényes útlevél szükségeltetik, amelynek, a vízum kiállításának napjától számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

 

Vámszabályok

A videokamera be és kivitelét jelezni kell az egyiptomi vámhatóságnál.

 

Horvátország

Mivel Horvátország az EU tagja, így ha oda szeretnénk utazni elegendő érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal rendekezni.

 

Vámszabályok

Az EU más országaiban gyártott termékek szabadon bevihetők hús és tejtermékek, személyenként maximum 10 kg-ot.

Ajándéktárgyakat, italt és egyéb élelmiszert 1000 Kuna (35 000 FT) értékben szabad vámmentesen bevinni Horvátországba, tojás bevitele tilos.

 

Alkoholra és dohányra vonatkozó maximum értékek:

 • tömény szesz
 • 1 liter
 • bor/ likőr
 • 50 liter
 • cigaretta
 • 1 karton

 

 

Írország

A Magyar állampolgárok érvényes úti okmánnyal (személyig igazolvány, útlevél) szabadon utazhatnak Írországba, vízummentesen.

 

Vámszabályok

Ugyanezek a feltételek a vámszabályra Írországba, mint a beutazási szabályra.

 

Jamaica

Magyar állampolgárok csak és kizárólag vízummal utazhatnak Jamaicába. A vízum mellett az útlevélnek is érvényesnek kell lennie, az utazás megkezdésének napjától legalább 6 hónapig.

 

Vámszabályok

Áru beviteli határok:

 • szivar
 • 25 szál
 • cigaretta
 • 200 szál
 • bor
 • 1 liter
 • tömény szesz
 • 1 liter (rum kivételével)

dohány

 • 1 font

 

Jamaicába tilos bevinni kábítószert, fegyvert, robbanóanyagot, gyümölcsöt, zöldséget, kávét, növényt, mézet és húst.

 

Jordánia

A beutazás vízumköteles minden kedves utasnak. A határon történő felvétel esetén a vízum 10 JOD -ba kerül. Ezzel a vízummal 2 hétig lehet Jordániában tartózkodni, a jordán rendőrségen ezt meg lehet hosszabbítani, ha ez nem teljesül, az büntetést von maga után, ennek a büntetésnek a díja 1 JOD naponta.

 

Jordániából való kilépés szintén díjköteles, ez az összeg 5 JOD.

 

Vámszabályok

Jordániába szigorúan tilos bevinni, kábítószert, vegyi és robbanóanyagot, lőfegyvereket és pornográf tartalmú tárgyakat. Kivitelnél figyeljenek arra, hogy nem vihetnek ki az országból engedély nélkül régiségeket, korallokat, antik tárgyakat, kivételes eseteknek minősülnek az eleve kikészített tárgyak, mint például a nyaklánc.

 

Marokkó

A beutazás vízummentesen lehetséges, amennyiben a tartózkodás ideje nem haladja meg a 30 napot, és a beutazás napjától számított 6 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezni.

 

Az Amazon Travel utazási iroda felhívja figyelmüket, hogy belépésnél ügyeljenek arra, hogy a határőr beüsse az útlevélbe beutazási pecsétet, és a regisztrációs számot, hiszen ezek nélkül a tartózkodás illegálisnak tekintendő)

 

Ha a 30 napot meghaladó kint tartózkodása vágynak, akkor fel kell keresni a marokkói rendőrség bevándorlási részlegét és be kell szerezni a szükséges engedélyeket.

 

Vámszabályok

 • cigaretta

200 szál

 • szivar

25 szál

 • szeszes ital

1 liter

 • bor

1 liter

 • kölni

150 ml

 • parfüm

250 ml

 

Amit tilos bevinni:

 • kémiai alapanyagokból készült szeszes italt
 • nem kaucsukból készült gumit

 

A behozott tárgyak és ajándékok összértéke nem haladhatja meg a 2000 dirhamot (190 euro)

 

Nagy –Britannia

Belépéskor előnyős rendelkezni oda-vissza megváltott menetjeggyel, a kint tartózkodás anyagi fedezetét igazoló elegendő készpénzzel, adott esetben szállásfoglalással.

 

Vámszabályok

Személyes tárgyak vámmentesen bevihetők Nagy –Britanniába, azonban az értékesebb műszaki tárgyakat a határon kötelező bejelenteni.

 

Kanada

A magyar állampolgároknak kötelezően vízummal kell rendelkezniük, amennyiben Kanadába szeretnének utazni. Az útlevélnek azonban elegendő addig érvényesnek lennie, amíg kint tartózkodnak és amíg hazautaznak.

 

Vámszabályok

Az Amazon Travel utazási iroda nem ajánlja, hogy húsárut, úgy, mint szalámit, sonkás és egyéb előre csomagolt húsárut vigyenek be az országba, mivel azt úgyis el fogják Önöktől kobozni. 

Kanadában szigorúak az alkohol tartalmú italokra, a dohányárura és az élelmiszerre korlátozó szabályok.

 

Kenya

Az útlevélnek a Kenyába való belépéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lenni. A beutazáshoz mindenképpen vízum szükséges.

 

Vámszabályok

Bevihető cikkek maximum értékei:

 • cigaretta

200 szál

 • szivar

50 szál

 • dohány

250 gramm

 • kölnivíz

0,5 liter

 • parfüm

0,125 liter

 • szeszes ital, bor

1 liter

 

Személyes tárgyak szabadon bevihetők az országba, azonban az ideiglenesen bevitt technikai eszközökre visszatérítendő letéti díjat szabnak ki. Az ajándéktárgyak vámolás alá kerülnek.

Az országba tilos bevinni háziállatokat, mezőgazdasági terméket. Lőfegyvert be szabad vinni, amennyiben erre engedélyük van.

 

Svájc

Ha a kint tartózkodás ideje meghaladja a 90 napot, abban az esetben tartózkodási engedély szükségeltetik. Ha tartózkodási engedélyt szeretnének beszerezni, mindenképpen keressék fel a svájci idegenrendészeti hatóságot.

A magyar állampolgárok bármely személyazonosságot igazoló okmánnyal beléphetnek Svájcba, és a kint tartózkodás nem haladja meg a 90 napot.

 

Vámszabályok

Svájcban nagyon szigorúak a vámszabályok. Az egy kézzel kinyitható kések is fegyvernek minősülnek, és ha ilyen tárgyat visznek Svájcba a rendőrség komoly bírságot szab ki.

 

Az alábbi maximális keretek vannak érvényben Svájcban:

 • alkohol (15 % alkoholtartalmig)

2 liter

 • alkohol (15 % alkoholtartalom felett)

1 liter

 • cigaretta

200 szál

 • szivar

50 szál

 • vágott dohány

200 gramm

 • cigarettapapír

200 darab

 

 

Thaiföld

Szolgálati vagy diplomata útlevéllel rendelkezők 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak Thaiföldön. Minden más érvényes úti okmányokkal rendelkező magyar állampolgár vízummal utazhat csak Thaiföldre.

 

Vámszabályok

Narkotikumot és obszcén dolgok bevitele szigorúan tilos. A beviteli keretek a következők:

 • dohányáru

250 gramm

 • cigaretta

200 szál

 • alkohol

1 liter

  

Málta

3 hónapnál kevesebb tartózkodási idő esetén a magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak Máltába. A tartózkodási idő alatt rendelkezni kell érvényes útlevéllel és érvényes személyigazolvánnyal.

 

Vámszabályok

Csak kereskedelmi áruk szállítása esetén kell vámot fizetni Máltában. Minden más esetben a vámrendelkezés követi a nemzetközi normákat.

 

Oroszország

Az Oroszországba utazni vágyóknak az utazás vízumköteles.

 

Vámszabályok

Megfelel a nemzetközi normáknak.

  

Szlovénia

A beutazás csak érvényes vízummal lehetséges.

 

Vámszabályok

A szlovák-magyar határon nincs vámellenőrzés, ugyanakkor a jövedéki termékekre és a tiltott árukra általános korlátozás van érvényben. Ezeket a szabályokat a szlovén vámosok ellenőrizhetik a határtérségben.

 

Tunézia

A beutazás napjától számított 6 hónapig érvényben lévő útlevél szükséges, ha Tunéziába szeretnének utazni. Turisztikai céllal történő látogatás esetén nincs vízumkötelesség.

 

Vámszabályok

Felső korlátok Tunéziában:

 • alkohol (25%-os alkohol tartalomig)

2 liter

 • alkohol (25%-is alkohol tartalom felett)

1 liter

 • cigaretta

4000 szál

 • szivar

100 szál

 • dohány

250 gramm

 • parfüm

4 liter